De impact van de overgang op je seksleven blijft voor veel van ons een
lastiger gespreksonderwerp.
We hebben feiten & fabels over seks op een rij gezet.
Hierdoor zullen de meesten van ons bekend zijn met opvliegers en nachtelijk zweten. Ook zijn we ons er bewust van dat hormoonschommelingen een effect kunnen hebben op je stemming, energieniveau en je huid. Maar de impact van de overgang op je seksleven blijft voor veel van ons een lastiger gespreksonderwerp, een taboe.
De overgang hoeft zeker niet het einde van je seksleven te betekenen. Het kan zelfs het tegenovergestelde blijken. We hebben een aantal feiten en fabels voor je op een rij gezet;
Vrijen tijdens de overgang
Niet alle vrouwen komen met een ongeschonden seksleven door de overgang heen, vrijen kan als onaangenaam worden ervaren tijdens de overgang. Voor sommigen kan een dalende oestrogeenspiegel resulteren in minder vaginaal vocht. Ook worden de vaginawand en schaamlippen dunner en kwetsbaarder.
Maar bijvoorbeeld ook urineverlies kan een neveneffect zijn van de hormonale verschuiving en kunnen het seksuele zelfvertrouwen beïnvloeden.
Blijf met elkaar praten
Naast deze fysieke ongemakken kunnen ook stemmingswisselingen en je ’s nachts rusteloos voelen, druk uitoefenen op jouw relatie en seksleven. In dat geval kan een open gesprek met jouw partner hen beter inzicht geven in wat er gebeurt om misverstanden te voorkomen. Dit geeft jouw partner ook de mogelijkheid om jou op emotioneel vlak beter te ondersteunen.
Een deel van de vrouwen heeft juist meer kans op een orgasme na de overgang en meer zin in seks dan voorheen. Een afname van het libido speelt dus niet voor iedereen. Sommige vrouwen ervaren na de overgang een hernieuwd of zelfs verdubbeld libido!
Kan je in de overgang zwanger worden?
Wel is het belangrijk om te melden dat een zwangerschap nog steeds mogelijk is, ook al ben je in de overgang. Voor vrouwen jonger dan 50 jaar wordt geadviseerd om na hun laatste menstruatie nog twee jaar anticonceptie te blijven gebruiken. Vrouwen die na hun vijftigste in de overgang komen wordt aangeraden nog een jaar anticonceptie te gebruiken.
Het goede nieuws is dat er zeker verschillende manieren zijn om je te ondersteunen tijdens de overgang. We raden je aan zo veel mogelijk te lezen en onderzoeken over dit onderwerp. Ook kun je een deskundige raadplegen met jouw persoonlijke verhaal om zo meer grip te krijgen op jouw overgang. Kennis is macht!
De overgang te lijf
Je bent in de overgang en Promensil helpt je op natuurlijke wijze bij opvliegers, nachtelijk transpireren en stemmingswisselingen1. Het assortiment van Promensil is zorgvuldig ontwikkeld om vrouwen in de overgang bij te staan op een natuurlijke wijze. Wanneer je net in de overgang bent, dan kun je het beste starten met Promensil® Sterk (1 tablet per dag, 80 mg isoflavonen per tablet). Neem je de tabletten liever verspreid over de dag, of kan je na verloop van tijd overstappen naar een lagere dosering, gebruik dan Promensil Original (1 tot 2 tabletten per dag, 40 mg isoflavonen per tablet).
Voor de momenten dat je directe verlichting zoekt, bijvoorbeeld bij een onverwachte opvlieger, is er Promensil Cooling Spray, een medisch hulpmiddel (lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing). De Cooling Spray met natuurlijke ingrediënten zoals rode klaver, pepermunt olie en menthol koelt, hydrateert en kalmeert. De Cooling Spray is klinisch getest om de huidtemperatuur direct te verlagen en de hitte uit de huid te halen. De Cooling Spray kan makkelijk meegenomen worden bijvoorbeeld in je handtas en vergeet hem ook niet op je nachtkastje te zetten als directe hulp bij nachtelijk transpireren.
Promensil Natuurlijk in Balans